EL CABRAFEIXET

COVES RUPESTRES DEL CABRAFEIXET

En el terme municipal del Perelló es troben els vestigis prehistòrics més destacats i antics de la comarca del Baix Ebre. A la cova del Cabrafeixet es conserven pintures rupestres de gran qualitat tècnica i artística declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l’any 1998,i a pocs metres es troba la cova Mallada que fou habitada per l’home del paleolític superior.
Per accedir a les coves, des del poble del Perelló i en direcció a Rasquera s’agafa la carretera TV-3022,després de 8 km es gira a l’esquerra seguint un indicador cap a les pintures rupestres.,2 km després es gira a la dreta per un camí senyalitzat i finalment es recorren els últims 3 km per una zona de roca calcària amb escassos arbres, algun pi, palmes de margalló i matolls que ens porta a la zona d’aparcament.
Quant a la fauna es poden trobar porcs senglars, ocells migratoris.
No el feu en dies de molta calor sobretot si aneu amb mainada. Porteu aigua, no n’hi ha en tot el recorregut.
Des d’aquí es puja per un camí senyalitzat i en 15 minuts s’arriba a les pintures. Es tracta d’unes escenes de caça de l’època de gran nivell tècnic. Seguint el mateix sender, i després de caminar uns 20 minuts s’arriba a la cova Mallada que té 20 metres de profunditat per 7 d’alçada des d’on podem contemplar la serra del Boix.

EL MORRAL DEL CABRAFEIXET

Des de l’àrea d’aparcament de les coves i seguint les marques del GR-192, blanques i vermelles, el sender passa pel barranc de les Nines i a poc a poc comença una  forta pujada en un terreny de roca calcària amb pedres de diferent mida  que a estones,  dificulten  caminar, cosa la qual farà que sigui difícil i fatigós. No serà un tram molt llarg però el pendent és molt fort. Un cop passat aquest tros arribem a un coll, a mà esquerra segueix el GR-192 i a mà dreta segueix el sender que ens porta cap al morral. Ara només cal fer el darrer esforç per pujar a dalt de tot. Les vistes no tenen pèrdua. Per tornar refem el camí posant molta atenció a la baixada, no fos cas que amb tanta pedra anéssim a parar a terra.