nordic walking

pepbarberanw1

Entrenador de marxa nòrdica acreditat per l’Escola Catalana de l’Esport i INWA Instructor SP-199-18. Número d’inscripció al Registre Oficial de Professionals de l’Esport de Catalunya 028764

ORÍGENS:

El primer tipus de Nordic Walking es remunta a principis dels anys 1930, a Finlàndia, quan l’equip nacional finlandès d’Esquí Nòrdic, va començar a entrenar amb la tècnica d’esquí nòrdic també durant l’estiu, caminant i corrent amb pals d’esquí. D’aleshores ençà, aquest ha estat un mètode important d’entrenament fora de temporada per, tots els esquiadors d’esquí nòrdic de competició, així com en d’altres esports.

Les primeres classes documentades de “caminar amb pals”, i de promoció d’aquesta forma d’exercici fora de l’àmbit de competició esportiva, daten de 1966, a l’escola de Viherlaakso a Hèlsinki, a càrrec de la professora d’educació física Leena Jaaskeelainen. En els anys 1968-1971 la Universitat de Jyvaskyla, en la seva Facultat de Ciències de l’Esport i de l’Educació Física, de la qual Leena Jaaskelainen és professora, introdueix l’ús de pals per caminar en les seves classes pràctiques i com a base per a desenvolupar diversos exercicis .

En 1973-1981 Leena Jaskeelainen, com a membre de la Junta Nacional d’Educació, pertanyent al Ministeri d’Educació a Finlàndia, introdueix la caminada amb pals dins les noves idees per a l’educació física a les escoles. El 1987 es realitza la primera presentació pública de caminar amb pals d’esquí de fons a la Finlàndia Kavely (Caminada de Finlàndia) a Tampere. El 1988 un esdeveniment públic de caminar amb pals és organitzat per Tuomo Jantunnen, director de Suomen LATU (Associació Central per als Esports Recreatius i Activitats a l’Aire Lliure).

Les primeres investigacions i tests sobre els efectes beneficiosos del Noridc Walking per a la salud, daten de 1996, a Finlàndia. El Nordic Walking, en la seva forma actual, s’inicia el 1996 quan tres entitats van ajuntar els seus esforços per tal de desenvolupar-lo. Aquestues van ser Suomen LATU (Associació Central per Esports Recreatius i Activitats a l’Aire Lliure), l’Institut Finlandès d’Esports, i el fabricant finlandès de pals Exel. Exel proposa el 1997 el nom “Nordic Walking” per a ús internacional, traduint-se a casa nostra com a “Marxa Nòrdica”. Al seu torn, es desenvolupa el primer pal de fibra de carboni per a aquesta pràctica, i s’inicia el desenvolupament internacional d’aquesta nova pràctica esportiva. L’any 2000 es constitueix a Finlàndia la INWA (Associació Internacional de Nordic Walking, posteriorment federació), sent els primers membres Finlàndia, Àustria i Alemanya.

EL NÓRDIC WALKING

El Nordic Walking, o marxa nòrdica, consisteix en caminar amb uns pals especialment dissenyats per al desenvolupament d’aquesta activitat física, en la qual també es pot córrer, saltar, i fer diferents exercicis amb els pals. Ens ofereix una manera senzilla, natural, i molt eficaç, de millorar la pròpia condició física, i de tonificar la musculatura, independentment de l’edat, el sexe i la preparació física.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s