San Juan de Gaztelugatxe, Sant Joan Baptista

san juanhuella          

El nom d’aquest lloc, San Juan de Gaztelugatxe, es deu al fet que Sant Joan Baptista, precursor de Jesucrist, va arribar allí i va deixar les seves petjades marcades en l’illot. La tradició explica que Sant Joan Baptista va arribar a tocar terra en aquest punt de la costa basca deixant les seves petjades marcades en la roca en quatre llocs diferents: en l’arc de Sant Joan en el propi nucli urbà de Bermeo, al costat del caseriu Itsasalde,en l’alt de Burgoa i el darrer d’ells en l’últim graó d’accés a l’ermita.

Una vegada aconseguida l’ermita cal tocar la campana tres vegades i demanar un desig.
Els vaixells de pesca de Bermeo quan surten a pescar solen realitzar diversos girs a babord i estribord perquè el sant els doni sort. Les dones que sofreixen algun problema relacionat amb la fertilitat solen acudir a aquest lloc en la creença que el Sant els ajudarà a solucionar aquest problema. Als buits de les escales, identificats com les petjades de Sant Joan, se’ls atorga diferents poders curatius, per beneficiar-se dels mateixos cal ficar els peus en ells buscant que guareixin els calls o es deixen barrets, mocadors o chapelas per guarir el mal de cap.
Afegir també, que en les coves que hi ha en Gaztelugatxe, es diu que el Inquisidor tancava a les dones considerades com a bruixotes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s